Translate

WebSta

Selasa, 31 Mei 2011

Hatyai Marathon

Trophy & Finisher Medal

Split per 5km

First time aku join race kat Thailand...Hatyai Marathon 2011, marathon aku yang ketiga untuk 2011..selepas Energizer Marathon & Borneo Marathon..trip by CAR, satu bas double decker...bertolak dari Hentian Puduraya lebih kurang jam 11:30 malam, 27 Mei 2011..sampai Changloon lebih kurang jam 5:30 pagi 28 Mei...lepas solat Subuh, lebih kurang jam 6:30 pagi, bertolak ke sempadan...traffic jam yang teruk, pasal kebetulan hari pertama cuti sekolah..jarak 6.2 km je dari imigresen Bukit Kayu Hitam tapi ambik masa 1j 1/2 jam, lepas check passport, naik bas semula lebih kurang 700 meter ke sempadan M'sia - Thailand....rasanya ambik masa lagi 1j 30 jam utk clear check passport kat Sadao Border Checkpoint tu..sampai Hatyai lebih kurang jam 11:30 pagi..tu dia.....12 jam naik bas!!

Lepas check in & mandi, terus pi makan tengahari kat restoran Kai Tod Decha @ kedai bawah pokok mangga N7 00.234 E100 28.429...memang best..2 thumbs up..


Lebih kurang pukul 1:00 tengahari, kami naik tuk-tuk ke Stadium Jiranakorn utk register..hebat juga la gerai jualan kat stadium tu, banyak betul kasut & pakaian sukan...adidas & asics, tak pasti la pulak ori ke tiruan tapi murah la...sepasang kasut asics 1000 Baht, RM100 lebih je..jersi bola pun banyak....jersey Chelsea musim 2011/2012 pun ada, design paling baru...300 Baht je....

Liverpool vs Chelsea

asics..more photo kat FB Azri

Pasal marathon ni, starting jam 3:30 pagi waktu Thai, bersamaan dengan 4:30 pagi waktu Malaysia....kami pi ke tempat starting point tu naik tuk-tuk, sampai sana jam 2:30 pagi Thailand...1 jam awal, sunyi je...confuse la jugak....takde muzik, luggage deposit pun tak buka lagi..lebih kurang 35 minit sebelum flag off baru la runner mula ramai, then kaunter luggage pun beroperasi..sempoi betul la..flag off ikut jam aku 4:28 pagi=3:28 pagi Thailand, pace 3 km pertama macam biasa la...agak laju 3:59, 4:08 & 4:09 min/km..ingatkan takde runners dari Kenya, rupanya depa ni start lewat, kat km ke 3 tu 5 orang Kenya sayur aku...dah terkeluar dari ranking top 10..haha..5 km pertama pace aku agak laju 20:52..split 10 km 42:57..split 15 km 1j 05:03...masuk km ke 16 perut pulak buat hal....rasa macam nak berhenti je, memulas-mulas...tandas pulak takde, dah la gelap....maklum la, lari dalam jalan kampung je..sampai kat km ke 17.5 masuk pit stop, tengok tempat tu macam chalet je..2 minit lebih..

1st pit stop

Lega sekejap..lepas sambung lari semula tu rasa tak selesa betul, payah nak maintain pace..lepas km ke 22 terus drop pace, 4:39/km...dan makin perlahan..km ke 24.5 lagi sekali aku cuba untuk cari pit stop, hampir 2 minit cari toilet kat area tepi jalan tu but tak jumpa...

2nd pit stop

So decide teruskan larian..nasib baik sakit perut tu hilang..but pace makin lama makin perlahan, cuba juga la push utk maintain supaya jangan lebih dari 5:30/km....kalau tidak memang tak masuk la target aku..sub 3:30..sampai km ke 35 agak best juga pasal satu route dengan runners yang join kategori 13 km..sampai km yang terakhir aku dapat sayur runner kategori umur 50 tahun, dia kejar la..haha...dah terlambat..dapat tag no 19 overall dan no 2 kategori umur 35 - 39 tahun..timing aku 3j 21:15...PB utk 2011, Energizer tu tak kira la, distance tak cukup..ikut GPS aku distance 41.84 km, tak tepat maybe aku masuk pit stop kot..kalau ikutkan GPS Azri, Polar RS300..distance 42.23 km...detail split, HR..tengok sini..

Pasal sakit perut tu, maybe aku carbo loading malam tu pedas sangat kot..makan tomyam + kerabu udang + sayur kailan + ikan masak stim..tu la, makan sampai lupa dunia..haha..

Tomyam & Kerabu Udang

Ikan Masak Stim

Sebahagian geng CAR

Pasar Terapung @ Khlong Hae

Makanan?...ulat goreng, kumbang goreng, katak goreng...macam2 goreng!!

3 ulasan:

Azri Sub-4 berkata...

menarik beb..moral of the story...jgn mkn pedas sebelum lari yee

aharis berkata...

Haha..syiok tgk pit stop hang... melilau cari pot..

azrul adnan berkata...

terbaekk! tahun ni pergi lagi tak tuan?