Translate

WebSta

Isnin, 18 April 2011

Energizer Nightmare Run


Boleh mantain sampai 30km je..

Macam hampeh....bukan sekali hampeh but hampeh x 1 juta!! Gara-gara event paling hampeh sepanjang 20 tahun lebih pembabitan aku dalam dunia larian.."Energizer Nightmare Run" yang dianjurkan oleh Expose Media Sdn Bhd.

Dan sepanjang 2 hari ni, bermula jam 2.00 pagi 17 April, kat Facebook & blog macam-macam komplen pasal ENR ni...dah takde cerita lain, semuanya kasi hentam je..padam muka..

Petang Sabtu tu aku sampai SIC lebih kurang jam 6:00 ptg...drive alone je dari KL, sampai je kat parking tu terkejut juga pasai kena RM10...mak aii mahalnya, mengalahkan parking KLCC..So, bayar je la....dengan perasaan yg amat tak ikhlas..lepas tu lepak situ je lah sementara tunggu masuk waktu maghrib (7:23 pm)..ternampak pulak geng Chap Ayam Runners, Wan Azmi & wife dia Nora..so lepak la..sambil2 mengumpat pasal parking mahal & betapa tak 'organize'nya, ramai jugak yg masuk parking free pasal jalan keluar/masuk tutup dengan kon je...ada yg park kat tepi jalan....dah tak leh control pasai kenderaan banyak sangat..ada juga 2 geng RELA perempuan yang ambik peluang jaga pintu masuk...bagi resit ke tidak tak nampak pulak teman, tapi masukkan RM dalam poket tu nampak la...hehe..nampak sangat penipu.

Lepas je solat Maghrib, terkejar2 le aku ke starting point tu..flag off jam 7:45 mlm, maknanya aku ada masa kurang dari 10 minit utk sampai ke starting point, sampai kat tangga tu...traffic jam la pulak...lepas tu masuk terowong...then keluar kat paddock...pretttt....dah pun flag off..start ikut GPS aku 7:46.03 dan rasanya aku paling belakang start..so berlari je la, ingat kan lari dalam SIC dulu satu loop...pasal langsung takde dpt handbook masa ambik bib no hari tu..nasib baik juga ada buat homework sikit, so tahu la berapa distance setiap loop dan berapa loop yg perlu dihabiskan.

Loop pertama kat luar SIC best lagi la pasal still fresh, pace pun in target..tapi tengok ramai yang berlari tak pakai headlamp..depa ni tak takut terseliuh ke?? Km ke 4 aku sayur Ahmad Farid CAR #4 then sayur Ronnie See...masuk loop ke 2 je terus jalan jem dgn runner kategori 1/2 marathon, nak ambik air pun tak boleh...lari pun terpaksa guna jalan paling kanan..2 water station terpaksa skip pasal jem sangat...sampai km 13.5 terpaksa berebut juga la pasal dah haus sangat, pasal meja yg serve air tu kecik so ramai runner yg ambik air sendiri kat dalam bekas besar tu..ada yg grab air mineral 1.5 liter..mak ooi...nak mandi ke tu dik, aku capai air tin gatorade je...minum sikit, then pass to Azlan Kuantan Runner...pasal masa tu aku pacing dengan dia...kejap je la, pasal dia slow down.

Then km 14.8 aku terserempak dengan Uncle Alam, ajak la pacing...dia tak mau pulak, sakit kaki katanya..terpaksa la aku layan sorang2....dalam keheningan malam..km ke 20 aku sayur Cik Roby, dengan baju pink dan seluar hitamnya..sempat la shout "Bako je"...haha...tak tahu la dia perasan ke idak.....km ke 20.5 jumpa dgn Moey, sempat la bertanya khabar...haha...takde la, just tanya dah loop ke berapa..dia cakap 2 loop, sama la kita..masuk je loop ke 3 dah takde bagi riben ikat rambut lagi dah..terpaksa sendiri ingat la, kalau yang jenis hentam keromo je....ikut suka la nak buat berapa loop..km ke 22.5 sayur Aki & Ecah...depa ni lari beriringan, saja je teman sayur kot tengah-tengah...hilangkan boring la...(dengar2 ni virgin marathon utk Ecah..tahniah, join the club)

Masuk je km ke 30 dah rasa semacam...kaki pun macam dah nak give up...pace makin slow..habis je 5 loop kat luar SIC tu masuk, takde sapa suruh pun....sendiri mau ingat la..bagus kan penganjur ni..depa ingat ni fun run ke??So lagi 1 loop SIC utk dihabiskan, memang dah tau la SIC ni memang boring, pasal dulu aku pernah 2 kali join Larian F1, buat kat SIC ni la...3 laps..tengok jam memang akan terkeluar lagi la target aku..3j 30..tengok GPS baru 39 km tapi dah sampai ke selekoh terakhir...timing 3j 13.00....so maintain je la sampai finishing line, dah memang tak cukup distance, so target pun takleh pakai la..hampeh..timing aku 3j 16.54, dapat tag no 3 utk category A, sampai je terpinga2....mana medal, mana t-shirt, so ada yg bagitau medal & t-shirt akan dipos, pasal ada rusuhan tadi....dan takde prize ceremony!! Gitu la ceritanya larian paling hampeh yg pernah aku join sepanjang 20 tahun lebih pembabitan aku dalam "marathon world" ni..

5 ulasan:

Che berkata...

macam omputih kate.. "there's always a first time" haa.. ni first time lah benda yg tak penah jadi.. :)
congarts! rugi aa tak dpt naik podium kat SIC.. :)

zulhassan berkata...

apa-apa pun tahniah, larian ko terlalu laju sampai nak tegur pun tak berani..

rusfarizal rusli berkata...

tahniah....bro memang pelari sejati

Sharafi berkata...

congrats bro...mmg cipta rekod la event ni,the worst event in history!!!

Awang Hafiz berkata...

mmg tak best nightrace hari tu.. dah la first time saya join event2 camni.. bajet leh la tau brape lama nk abeskan 11km, alih2 huru hara yg jadi.

harap2 standard chatered kl marathon takde la camni.