Translate

WebSta

Selasa, 21 April 2015

Penipuan di 3R Int'l Run & Earth Day Int'l Run


19 April 2015 – Penulis berpeluang menyertai 3R International Marathon di Putrajaya, memandangkan tiada latihan langsung, hanya mampu menamatkan jarak 42.2 km tu dalam masa hampir 6 jam, dah jadi walk event pula..:)

Seperti biasa, penulis akan meneliti keputusan rasmi melalui media sosial untuk mengenal pasti senarai pemenang. Agak mengejutkan selepas mendapati nama peserta Kenya yang sama dalam senarai pemenang di Earth Day Int’l Run, UM dan 3R Int’l Run (tarikh & masa yang sama). Perhatikan nama Jackson Kibet Kenei.

Official result
Pastinya ini merupakan satu petunjuk, kemungkinan berlaku lagi penipuan oleh peserta Kenya. Iaitu berlari dengan menggunakan nombor bib peserta lain, yang tentunya merupakan satu kesalahan dan kemenangan beliau boleh dibatalkan jika dapat dibuktikan. Setelah membuat  carian di internet & juga bantuan dari rakan photographer, akhirnya penulis pasti nombor bib  2828 – Jackson Kibet Kenei (no 7) digunakan oleh Samson Kiplagat Tenai.

Samson in jackson's bib number **
Jackson Kibet Kenei *
Rupanya bukan satu kes penipuan yang dapat penulis kenal pasti, juga 2874 – Willy Kipkemoi Rorich (no 8) digunakan oleh John Kiprorir Rutto.

John Kiprorir Rutto with Willy bib number **
Willy Kipkemoi Rotich
Ini bermakna pelari Kenya yang lain telah menggunakan nombor bib A 119 – John Kiprorir Rutto di Earth Day Int’l Run dan mendapat tempat ke-2. Penulis tidak pasti bagaimana penganjur mengesahkan identiti mereka.

Ada juga maklumat yang disampaikan kepada penulis, semasa mengisi borang maklumat diri di khemah urusetia (3R Int’l Run), salah seorang pemenang Kenya bertanyakan kepada rakan mereka bagaimana untuk mengisi nama dalam borang tersebut!!

Perkara ini telah dimaklumkan kepada penganjur 3R Int’l Run, terpulang kepada mereka untuk bertindak atau tidak.

**Photo courtesy of Tey Eng Tiong, TQ so much..
* Photo courtesy of PomSportShutter.

Tiada ulasan: