Translate

WebSta

Rabu, 25 April 2012

Energizer Night Marathon 2012


 No 13 Men Open..tahun depan tak nak dah masuk kategori ni..hehe

Energizer Night Run 2012…penganjuran tahun ni memang terbaik la, selepas bertukar jadi nightmare tahun lepas..tahun ni pun aku join marathon, walau pun training lebih kurang je..(bila masa pulak aku training proper? hehe)..marathon aku ke 16..training aku utk marathon ni?
  
1.    4 Mac – 7.50 km (Kidney Day Run) 
2.    11 Mac – 21.72 km (Brooks ½ Marathon) 
3.    24 Mac – 4.17 km (Tibi Run) 
4.   25 Mac – 9.69 km (X-Country Tasik Perdana) 
5.    1 Apr – 21.61 km 
6.    7 Apr – 7.20 km 
7.     21 Apr – 5.02 km ( test run on morning, ENR at night)

Sepanjang bulan Mac aku tak training, just masuk race je...bulan April, lagi teruk…LSD on 1 April, then rest seminggu. 7 Apr, training 7.20 km..lepas tu rest 2 minggu!!Pagi 21 Apr tu aku paksa juga turun betulkan urat2 kaki..5 km je..untuk maintain fitness sikit2 aku just kayuh basikal je, atas trainer..tapi kayuh & lari guna otot yang berbeza..tu yang rasa semacam je selepas 21 km..

Target aku…haha, biasa la..3:30, dari awal rasanya aku tak mampu maintain pace 4:58 min/km tapi cuba juga setakat yang termampu & aku check pace setiap km takut terikut-ikut pace runner lain..boleh maintain pace tu sampai km ke 20 je…lepas tu kena force sikit utk maintain..sehinggalah km ke 26…memang terkeluar terus la..cuba force pun memang takleh masuk pace 4:58 min/km tu..detail pace kat Garmin Connect..

Sampai km ke 37, lebih kurang berbaki 5 km lagi..route memang beralun-alun, seksa sangat..dah la lari sorang2..3 km terakhir, lari dalam SIC..seingat aku la, 3 km terakhir tu tak kurang dari 7 runners yang sayur aku..apa boleh buat, mampu pandang je la….tu la bahananya kalau tak training..tapi kali ni rasanya tak la seteruk Standard Chartered Singapore Marathon 4 Dis tahun lepas….last 7 km aku jalan..ceritanya kat sini..

Apa pun aku dapat juga buat sub 4!! Timing aku 3j 57:18…lepas ni kena rajin2 la training pasal 24 Jun ni aku jadi pacer 3:30 kat Standard Chartered KL Marathon..aku bukannya berlari utk diri sendiri TAPI untuk runner lain..

2 ulasan:

RaYzeef berkata...

adoi..tak training pun sub-4 he he. Congrats, tahun depan berasaplah kategori Jr. Veteran tu :)

Rozmi @ Amin berkata...

seksa kalau x training...setakat 1/2 marathon ok lagi tapi bukan utk marathon..