Translate

WebSta

Sabtu, 2 Julai 2011

Cabaran Telapak Burok

Cabaran Gunung Telapak Burok, Negeri Sembilan….maklumat lanjut pasal event ni..klik..aku bergerak ke lokasi pertandingan ni bersama-sama Zul Azlan, Jasni dan Dila lebih kurang jam 4.00 petang..melalui Lebuhraya Kajang – Seremban (LEKAS), sampai ke pekan Kuala Kelawang lebih kurang jam 6.00 ptg..terus ke Majlis Daerah Jelebu utk pendaftaran, Uncle Alam Shah dah sampai dulu kat sana..

007...ada 7 team je???

Lepas je daftar dan ambik t-shirt/nombor bib (007…James Bond?) semua peserta dibawa ke lokasi pertandingan…lebih kurang 11 km dari pejabat Majlis Daerah Jelebu tu…pasal kenderaan Zul Azlan tu 4 x 4, kitorang tak naik kenderaan penganjur la..teruk juga laluan ke tempat bermalam tu…lepas 3 km jalanraya kecik, kami menyusuri 8 km trek off road..sampai kat tempat bermalam tu lebih kurang jam 6.45 ptg…terus pasang khemah, pasal hari makin gelap….then mandi air terjun kat situ…sejuk…lupa pulak nak ambik gambar..

Jam 7.45 mlm, makan malam…penganjur yang sediakan, nasi + telur dadar + paprik..ok la..dah dalam hutan, semuanya sedap..then lebih kurang jam 8:30 mlm, briefing..tengok peserta tak berapa ramai la, cuma kami je muka2 runner..yang lain tu tengok gaya macam geng pendaki gunung je..rasanya takde masalah la nak jadi champion..haha, lagi pun peserta kumpulan ada 7 pasukan je..hadiah sampai 10, jalan kaki sampai habis pun dapat hadiah…berlagak betul la, maklum la nak challenge orang kampong je..

Pasang bib number..

Lepas habis briefing tu, pasang bib number…terus siap utk tido..tengok jam baru pukul 10.00 mlm, habis tu dalam hutan tu nak buat apa? Tak lena tido…sejam sekali mesti terjaga…bukan pasal excited nak race but….sejuk sesangat..terlupa bawa sleeping bag dan jaket..tido berselimutkan kain pelikat aje, walau pun dalam khemah tapi sejuk oooo…bila la nak siang ni..pukul 5.00 pagi je bangun terus …dah takleh tido..sejuk..

Sempat lagi masak nasik ni..

Kalau ikutkan briefing semalam, event ni start jam 8.00 pagi, so lebih kurang jam 6.45 pagi..masak air dan masak nasi, kena makan dulu…maklum la, nak lari jauh tu…then kami dengar desas desus event ni dibatalkan pasal ada kematian semalam..betul ke?

So, lebih kurang jam 7.20 pagi, penganjur pun panggil la semua peserta berkumpul..confirm la event ni dibatalkan pasal lebih kurang jam 9.30 malam, petugas check point..seorang anggota PDRM, meninggal dunia akibat serangan jantung semasa dalam perjalanan ke check point laluan ke puncak Gunung Telapak Burok..dari cerita urusetia tu, arwah meninggal dunia dilokasi kejadian selepas gagal diberi bantuan CPR..jenazah terus dibawa turun oleh kesemua petugas check point dan sampai ke lokasi kami lebih kurang jam 4.00 pagi..Al-Fatihah untuk arwah..


Takpe la tak lari pun...dah takde rezeki..

Gitulah ceritanya…walau pun dah terbayang-bayang warga Chap Ayam Runners akan mengegarkan puncak Gunung Telapak Burok pagi tadi, tapi kesudahannya semua sekali AMKAN!!

3 ulasan:

aharis berkata...

Alfatihah jugak utk arwah... Camping, pon best gak.. Tpi xpa Gunung Berembun dok tgu. Pi ka?

Rozmi @ Amin berkata...

rasanya pi kot, psl ada tertutup terengganu..boleh cari makan tu..haha, dengar2 Kenya dah register 2 org..

aharis berkata...

22 Dec 2012 bley la layan lagi heehehee..