Translate

WebSta

Isnin, 6 Oktober 2014

Ironman Malaysia, Langkawi 2014


Ironman Malaysia 2014, Langkawi 27 Sept..pada mulanya memang langsung takde perancangan untuk support, apatah lagi menyertai acara ini. Perancangannya penulis menyertai Larian Jambatan Sultan Mahmud, Terengganu pada tarikh yang sama sehinggalah pada 22 Ogos, penulis menerima tawaran dari Nya Nwaezeapu @ finisherpix.com menerusi mesej dalam fanpage FB dan juga e-mail. Mulanya ingatkan spam tapi selepas berbalas e-mail, rupanya betullah dari agensi yang terlibat secara langsung dengan acara Ironman seluruh dunia. Setelah meneliti ‘Photographer Aggrement’ penulis terus bersetuju untuk menjadi salah jurugambar rasmi acara tersebut, semua perbelanjaan ditanggung termasuklah air ticket & hotel 4 bintang, agak berbaloi tambahan pula tidak perlu terlibat dengan post production. Cuma shoot sahaja.

Hari Jumaat, 26 Sept, penulis terlibat dengan shoot ‘Bike Check In’ utk sessi pagi dan petang, sessi pagi agak kurang selesa pasal hujan renyai-renyai..lebih kurang jam 12:30 tengahari, selepas urusan sewa motosikal di jeti, penulis bersama 3 teammate yang lain dari US, Australia & Singapore membuat tinjauan route utk acara berbasikal. 2 lokasi yang perlu penulis cover iaitu Km 3.4 Lebuhraya Langkawi & Bulatan Air Hangat, berhampiran Pantai Pasir Hitam.

Hari Sabtu, breakfast seawal 5:00 pagi!! Rasa macam bersahur pula, agak meriah juga walau pun 5:00 pagi kerana begitu ramai ‘Ironman’ & juga bakal Ironman yg turut breakfast sama. Selepas solat Subuh di hotel, 6:15 pagi penulis dah siap utk tugasan pertama, ‘promo shoot’. 8:00 – 9:30 shoot di Km 3.4 Lebuhraya Langkawi. Kemudian penulis ke lokasi kedua di Air Hangat, shoot sehingga jam 2:00 ptg. Bertuah kerana sedikit sebanyak penulis membantu menaikkan moral peserta, ketara dari reaksi mereka apabila nampak kelibat penulis ‘menembak’ kearah mereka.

Jam 3:00 ptg, penulis kembali ke hotel utk berehat dan solat selama 1 ½ jam, kemudian bermula jam 4:30 ptg, penulis shoot secara rambang di sekitar route larian. Seterusnya jam 6:00 ptg shoot di hadapan garisan penamat sehinggalah tamat acara jam 12:30 tgh malam..Moment yang paling terkesan ialah saat-saat peserta menamatkan acara ini, tapi sayangnya foto-foto yang penulis rakamkan terus diserah kepada pihak finisherpix.com sebaik sahaja tamat acara. Apa-apa pun untuk event ni, photographer pun dah jadi Iron’camera’man!!

Photo courtesy of Harun Hassan, TQ
 
Yim - Ultraman, now an Ironman!!
Happy face
Promo shoot
Puteri Nabilah - 1st timer
Happy face
Champion - Patrik Nilsson 8:41:52

Tiada ulasan: