Translate

WebSta

Rabu, 9 Disember 2009

Standard Chartered Singapore Marathon 2009

Ceritanya hari Ahad lepas aku berpeluang la pi Singapore..trip organise by Chap Ayam Runner, kiranya ni kali kedua aku berlari kat Singapore, pertama kali pada 4 Nov 2001...masa tu aku masuk 2nd Link Half Marathon..but tak bermalam kat Singapore la..

Memang untuk event ni aku tak training langsung..lepas je race kat Awana Trailblazer Run kat Genting tu, sekali je aku turun training - 22 Nov...6.7 Km je..so boleh bayang la tahap fitness aku sekarang ni..0 %..huhu

Pagi Ahad tu aku dengan confident nak pi ke tempat starting tu...member-member Chap Ayam Runner dah turun awal pasal depa ni masuk full..Ghejanthran yang masuk half marathon pun pi sama-sama dengan depa tu..tinggal la aku sorang-sorang kat hotel....lepas je solat Subuh, lebih kurang pukul 6:10 pagi aku pun siap la nak pi ke starting point kat Merlion Park, tanya petugas kat hotel tu dia pun tak tahu arah mana..handphone GPS aku pulak lama sangat nak fix satelite..adoiii..masalah betul..lebih kurang pukul 6:20 pagi baru dpt petunjuk...terkejar-kejar la aku kesana..sampai je kat area starting point tu pukul 6:40 pagi..simpan bag, terus je masuk kandang..mak ooiii, ramainya manusia...dah tak boleh mencelah kedepan lagi la....lebih kurang 200 meter dari starting line..

Flag off pukul 6:48 pagi..3 km pertama memang slow sangat, jalan terlalu sesak..tapi memang tu pace aku pun..target awal aku nak maintain pace 5:00/km je tapi rupanya pace tu pun tak mampu aku bawak...dpt bertahan utk 10 Km je...lepas tu makin lama makin perlahan, lutut pun dah rasa semacam je..lepas 12 Km tu kaki rasa macam dah berlari 30 Km!!

Then masa Km ke-19 GPS aku pulak bateri kong..adoii...malang sungguh..so habiskan jarak 21 Km tu dengan tak tahu pace langsung..rasa-rasanya dalam 8:00/km..dan ini la masa yang paling teruk aku catatkan sepanjang 19 tahun aku bergiat aktif dalam dunia larian ni...catatan masa aku 2 jam 09:49, kedudukan ke 1043..untuk rekod, first half marathon aku pada tahun 1992..nampak gayanya aura chap ayam semacam dah melekat kat diri aku..huhu..Click here for Garmin Connect..

My First 1/2 marathon result..

Split aku

Route map

Heart rate..makin lama makin rendah..maknanya aku lari makin perlahan..Km 3.5 tu HR aku tinggi pasal cuba follow runner yg tetiba je laju menyayur..follow kejap je la..

Group photo with Chap Ayam Runner..TQ Mr.Tey

Me

With Singaporian Spiderman

1 ulasan:

" C.A.R's 39 " berkata...

xper.. bro...
pe yang utama.. sampai ke garisan penamat..!!